Posted: January 3, 2018

Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Της Νίνας Γκατζούλη, Υπάτου Γραμματέως της Παμμακεδονικής
Ιστορική Βοήθεια από τον Μάρκο Τέμπλαρ

Αν υπήρχε λόγος να εξετασθεί η αιτία δημιουργίας φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και αγαθοεργών σωματείων σε παγκόσμια κλίμακα, τότε θα ανακαλύπταμε πως οι πραγματικές αιτίες προέρχονται από κοινωνικούς, πολιτιστικούς λόγους ή προβλήματα τα οποία μια ορισμένη κοινωνική ομάδα αντιμετωπίζει. Η ανάγκη δημιουργίας της Παμμακεδονικής Αμερικής προήλθε όταν οι Μακεδόνες της Διασποράς διαισθάνθηκαν πως έπρεπε να προστατέψουν τα σύνορα της πατρίδας τους από τις επεκτατικές απόψεις και λαίμαργη στάση των Βορινών γειτόνων της Ελλάδας. Για να καταλάβουμε όμως την εξέλιξη ολοκλήρου του προβλήματος πρέπει να ανασκοπήσουμε περιληπτικά την ιστορία της Μακεδονίας στις τέσσερις χιλιετερίδες της υπάρξεως των Μακεδόνων σ’ αυτόν το γεωγραφικό χώρο της Ελληνικής χερσονήσου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η Αρχαία Μακεδονία, η πατρίδα του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απλωνόταν στα βόρεια από γραμμές μεταξύ Οχρίδας-Πρίλεπ, ακολουθούσε τη ροή του Κρνα Ρέκα στο Ντεμίρ Καπίτζα στο όρος Όρβηλος (Μακεδονική Παιανία), στο βουνό Ροδόπη, ακολουθώντας τη ροή του Νέστου ποταμού ο οποίος έκβαλε στο Αιγαίο. Οι αρχικοί Μακεδόνες ήταν οι Έλληνες Μακεδόνες, οι οποίοι αφίχθηκαν στην περιοχή γύρω στα 2000 π.Χ. Οι Έλληνες Μακεδόνες ήταν οι απόγονοι των Ηρακλειδών και γνωρίζουμε πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν μέρος από έναν μεγαλύτερο όμιλο Ελλήνων, ο οποίος όμιλος έφτασε στην περιοχή της σημερινής Καστοριάς (Ορεστιάδος), μαζί με τους Δωριείς, τους Αιτολείς και Ακαρνάνες γύρω στο 2000 π.Χ. Ο Ηρόδοτος, ο πατέρας της ιστορίας, περιγράφει πολύ προσεχτικά τις περιπλανήσεις αυτού του μεγάλου ομίλου, οι οποίες διάρκεσαν 800 ολόκληρα χρόνια. Ο όμιλος τελικά χώρισε σε τρεις μικρότερες ομάδες. Αμέσως μετά τον Τρωικό Πόλεμο, η πρώτη ομάδα κάτω από την ηγεμονία του Δώρου, εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο, και οι Αιτωλείς και Ακαρνάνες πήγαν προς τα νότια του Ελλαδικού χώρου (εξ ου και Αιτωλοακαρνανία). Και τελικά η τρίτη ομάδα, αφού εξεδίωξε τους Φρύγους, ίδρυσε το Μακεδονικό Βασίλειο στην καμπύλη του Αλιάκμονα ποταμού. Ο πρώτος Μακεδόνας βασιλιάς ήταν ο Καρανός, ο οποίος ηγεμόνευσε μεταξύ 813 και 786 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου Β’, 359-336 π.Χ. η Μακεδονία εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης. Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ επέτυχε να ενώσει τις Ελληνικές πόλεις-κράτη κάτω από μια Πανελληνική Ένωση, η οποία στην ουσία αποτέλεσε το Ελληνικό κράτος, όπως εμείς το ξέρουμε σήμερα. Στα 337 π.Χ. ο Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος, στο Συμβούλιο της Κορίνθου ονομάστηκαν Γενικοί Διοικητές όλων των Ελλήνων, εκτός των Λακεδαιμονίων. Ο Αλέξανδρος Γ’, πιο πολύ γνωστός ως Αλέξανδρος ο Μέγας (336-323 π.Χ) κατά τη διάρκεια της εξουσίας του υπέταξε όλον τον τότε γνωστό κόσμο, μεταδίδοντας την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. Η Ελληνική Μακεδονική Ηγεμονία εξακολούθησε να υπάρχει και επέζησε με τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέχρι το 168 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν όλες τις περιοχές. Ακόμη και τότε όμως, η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός πολιτισμός είχαν εξέχουσα επιρροή στις κατακτημένες από τους Ρωμαίους περιοχές.

Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία εξακολούθησε και στη Βυζαντινή εποχή – μια περίοδος σχεδόν μιας χιλιετερίδος – αυτή η Ρωμαϊκή περιοχή με την Κωνσταντινούπολη ως πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη ως πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο της Αυτοκρατορίας, δεν έπαψε ποτέ να είναι καθαρά Ελληνική περιοχή. Επιπλέον κατά την εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, η Ελληνική γλώσσα υιοθετήθηκε ως η επίσημη γλώσσα της Αυτοκρατορίας.

Από τον τρίτο μέχρι τον δέκατο τέταρτο αιώνα μ.Χ., η Μακεδονία υπέστη εισβολές από πολλούς εχθρούς. Έτσι οι Βούλγαροι το καλοκαίρι του 681 μ.Χ., κατάφεραν να επιβληθούν και με την συνθήκη του 716 μ.Χ., κατάφεραν να αποκτήσουν την περιοχή μεταξύ του όρους Αίμου και του Δουνάβεως. Αυτή η περιοχή μέχρι τότε ανήκε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στο τέλος του δεκάτου αιώνα έγινε μια τρομακτική προσπάθεια κατακτήσεων και άλλων Ελληνικών περιοχών από το Βούλγαρο Βασιλιά Σαμουήλ, ο οποίος διείσδυσε και υπέταξε περιοχές την Νοτίου Ελλάδας, αλλά ο στρατός του εκμηδενίστηκε στην περιοχή Κλειδίον, κοντά στη Στρούμικα τον Ιούλιο του 1014. Ο Αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ της Μακεδονικής Δυναστείας, μετά τη μάχη αυτή ονομάστηκε “Βουλγαροκτόνος”. Επίσης οι Σέρβοι οι οποίοι είχαν γίνει υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή, άρχισαν να κάνουν περιοδικές εισβολές στο Βυζάντιο τον ένατο αιώνα. Αυτή ακριβώς την εποχή άρχισε να αναδιοργανώνεται η Οθωμανική Αυτοκρατορία και το 1430 η Θεσσαλονίκη και μετά η Κωνσταντινούπολη (1453) έπεσαν στα χέρια των Τούρκων.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Μακεδονία διαφύλαξε την Ελληνική της ταυτότητα μέσω της Ελληνικής γλώσσας, της θρησκείας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπήρχαν Ελληνικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Σιάτιστα, Νάουσα, Βέροια και Σέρρες. Όταν ο τούρκικος ζυγός έκανε την Ελληνική μάθηση αδύνατον να επιτευχθεί με κανονική εκπαίδευση, τότε τα Μακεδονόπουλα κατέφυγαν στο Κρυφό Σχολειό. Το 1904 άρχισε ο λεγόμενος “Μακεδονικός Αγώνας”, ενισχυμένος από την ελεύθερη Ελλάδα με πολεμικά εφόδια και στρατό και τελείωσε το 1908 με το κίνημα των Νεότουρκων στην Τουρκία. Διακεκριμένες μορφές, όπως μεταξύ πολλών ο Παύλος Μελάς, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Κότας, ο Λάμπρος Κορομηλάς, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, ο Τέλος Άγρας κτλ αγωνίστηκαν και πολλοί απ’ αυτούς έδωσαν και τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η τελική ένωση της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα την έσωσε από τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια των Σλάβων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13). Ο αγώνας της Ελλάδας να ανακτήσει την ελευθερία της από τον τούρκο κατακτητή άρχισε το 1821 στη νότιο Ελλάδα και αυτή η περιοχή του Ελλαδικού χώρου απελευθερώθηκε το 1832. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων η Ελλάδα απελευθέρωσε τη Μακεδονία, καθώς και άλλες περιοχές της Ελληνικής χερσονήσου από τους Τούρκους. Ο Πρέσβης Μόργκανθαου στο βιβλίο του Στάλθηκα στην Αθήνα, αναφέρει: “Η Ελληνική απελευθέρωση, η οποία είχε επιτυχές τέλος το 1832, έθιξε το λιγότερο από το μισό του Ελληνικού πληθυσμού της Τουρκικής Αυτοκρατορίας. Δεν έφερε την ελευθερία στους Έλληνες της Μακεδονίας, της Θράκης, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου…” Σήμερα η Ελλάδα χαίρει άκρα φιλίας με τις γειτονικές της χώρες.

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ

Η περιοχή που αργότερα περιλάμβανε την περιφέρεια της νότιας δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας δεν ονομάζονταν Μακεδονία, αλλά λεγόταν Βαρδάρσκα Μπανοβίνα (Περιφέρεια του ποταμού Βαρδάρ). Το 1944 ο Μάρσιαλ Τζόσεφ Μπροζ Τίτο, ο τότε κομμουνιστής δικτάτορας της Γιουγκοσλαβίας δημιούργησε στο νότιο μέρος της Γιουγκοσλαβίας την “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας” και το 1963 την “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας” για καθαρά πολιτικούς και επεκτατικούς σκοπούς. Ωστόσο το όνομα “Μακεδονία” φερόταν ήδη από τη βόρεια περιφέρεια της Ελλάδας. Στην αρχαία εποχή η περιοχή που αποτελούσε τη Μακεδονία περιέκλειε κατά 80% την περιφέρεια της σημερινής Ελληνικής Μακεδονίας, ένα μικρό ποσοστό, 5%, της Βουλγαρίας, μικρό μέρος της Αλβανίας, 5%, και ένα μικρό κομμάτι της περιοχής που ο Τίτο ονόμασε “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, δηλαδή 10%. Πρέπει να σημειωθεί πως τα 10% της αρχαίας Μακεδονίας που ο Τίτο ονόμασε “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποτελούσε μόνο το 1/5 αυτής της δημοκρατίας, ενώ τα υπόλοιπα 4/5 ήταν μέρος της Σλαβικής Γιουγκοσλαβίας.

Κατόπιν της εκ προμελέτης και συστηματικής εκστρατείας του 1944 η οποία άρχισε στο νότιο γεωγραφικό χώρο της Γιουγκοσλαβίας άρχισε και η συστηματική παραποίηση της αρχαίας Μακεδονικής ιστορίας. Διάφοροι “λόγιοι” από την “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας” ανέλαβαν να ξαναγράψουν τα ιστορικά της βιβλία ανάλογα με τις επιθυμίες των μελών του Κομμουνιστικού Συνασπισμού της Γιουγκοσλαβίας και περαιτέρω η ιστορία συνοδευόταν με διαστρεβλωμένους χάρτες οι οποίοι έδειχναν την “Μακεδονία” να περικλείει και να φτάνει έως στα μισά του όρους Ολύμπου. Επίσης μισθωτοί γλωσσολόγοι με επικεφαλής τον Βλάγκοτζ Κόνιεβ, ή αλλιώς τον Βλάζε Κονέσκι ανέλαβαν να δημιουργήσουν καινούργια γλώσσα με νέα αλφάβητο και αποκάλεσαν την γλώσσα αυτή “Μακεδονική γλώσσα” και ασφαλώς μέσω των ΜΜΕ της “Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας” διέδωσαν πως η “Μακεδονική γλώσσα” ήταν η “φυσική εξέλιξη” της αρχαίας Μακεδονικής διαλέκτου. Αξίζει να σημειωθεί πως η καινούργια γλώσσα έχει πολλές ομοιότητες με την Βουλγαρική γλώσσα και λόγω των συνεχών κυβερνητικών παρεμβάσεων, το λεξιλόγιό της συμπεριλαμβάνει και Σερβο-Κροατικές λέξεις οι οποίες έχουν αντικαταστήσει το Βουλγαρικό λεξιλόγιο. Προφανώς έχουν παραβλέψει το αδιαπραγμάτευτο γεγονός ότι οι κάτοικοι της αρχαίας Μακεδονίας ήταν Έλληνες και μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα. Αναρίθμητες αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την περιοχή της αρχαίας Μακεδονίας έχουν φέρει εις φως μνημεία με καθαρά Ελληνικές επιγραφές και Ελληνικά ονόματα ηγετών.

Σύμφωνα με απόρρητα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Εξωτερικών της Βρετανίας τα οποία εκδόθηκαν τώρα τελευταία, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ξέροντας πως η κομμουνιστική κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας εργαζόταν για ορισμένες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, έκανε έκκληση στον Τίτο να αλλάξει το όνομα “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτό έγινε το έτος 1962. Ο Τίτο στην αρχή δέχθηκε, αλλά πιεζόμενος από τους ακραίους-εθνικιστές, οι οποίοι τώρα πλέον ήταν σκληροπυρηνικοί Σκοπιανοί κομμουνιστές, δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του. Το Σύνταγμα άλλαξε το όνομα από “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε “Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Τα προαναφερόμενα είναι μια γενική ανασκόπηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Βαλκανική χερσόνησο. Οι Μακεδόνες μετανάστες μόλις άρχισαν να καταφτάνουν στην Αμερική πολλές φορές έκαναν άκαρπες προσπάθειες ιδρύσεως ενός “Μακεδονικού Οργανισμού”, ο οποίος θα τους ένωνε. Εν τω μεταξύ διάφορες ανησυχητικές πληροφορίες άρχισαν να καταφτάνουν στην μακρινή ήπειρο της υιοθετημένης τους πατρίδας, της Αμερικής, οι οποίες πήγαζαν από τους γείτονές τους τους Σλάβους. Ιδιαίτερα ανησυχητικές ήταν οι ειδήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρούσβλτ. Υπερβολικά ενδιαφέρον παρουσιάζει το εγκύκλιο τηλεγράφημα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Ε. Στεττίνιους, στις 26 Δεκεμβρίου 1944, στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ, πληροφορώντας για ένα κίνημα να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη “Μακεδονία” σαν “κάλυμμα επιθετικότητας κατά της Ελλάδας”. Το εγκύκλιο τηλεγράφημα έχει ως εξής: “Έχει επέλθει στην προσοχή της Υπηρεσίας οι ανησυχητικά αυξημένοι ψίθυροι περί προπαγάνδας και ημιεπίσημες ανακοινώσεις για μια αυτόνομη Μακεδονία προερχόμενες από τη Βουλγαρία, αλλά και από Γιουγκοσλάβους αντάρτες και άλλες πηγές, με το υπονοούμενο πως θα συμπεριληφθεί στο καινούργιο κράτος και μέρος της Ελληνικής περιοχής. Αυτή η Κυβέρνηση μελετά Θέματα “Μακεδονικού Έθνους”, “Μακεδονικής Χώρας”, ή “Μακεδονικής Εθνικής Συνειδήσεως” ως αδικαιολόγητη δημογραφία, μη αντιπροσωπεύοντας καμία εθνική ή πολιτική πραγματικότητα και στο παρόν της αναβίωμα προβλέπει κάλυμμα επιθετικότητας κατά της Ελλάδας”.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική για την εξέλιξη της Παμμακεδονικής Αμερικής ήταν η παρουσία στην περιοχή της Ουάσιγκτον, ενός Μακεδόνα κληρικού, κατά τη δεκαετία του 1920. Ο πατήρ Θωμάς Δανιήλ από τη Μόρφη, Κοζάνης της Δυτικής Μακεδονίας, ιερέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουάσιγκτον, ήταν επίσης και στενός φίλος του τότε Προέδρου της Αμερικής, Harry Truman. Οι δυο άνδρες ήταν τόσο στενά συνδεδεμένοι και έτρεφαν ανεκτίμητη φιλία ο ένας για τον άλλον και ο Πρόεδρος εκτιμούσε τόσο βαθιά τον πατέρα Θωμά, που του πρόσφερε χώρο γραφείου στο Λευκό Οίκο. Μια μέρα ο Πρόεδρος εξομολογήθηκε στον πατέρα Θωμά ότι στο Λευκό Οίκο υπάρχουν διαδώσεις για “τη διαμόρφωση “Μακεδονικού Κράτους” στα Βαλκάνια”. Χωρίς να χάσει καιρό ο πατήρ Θωμάς ειδοποίησε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Αθηναγόρα, για τα σχέδια των Σλάβων και οι Μακεδόνες κινητοποιήθηκαν αμέσως. Έτσι στις 28 Απριλίου 1946 και κατά τη διάρκεια Μακεδονικής συσκέψεως στο Detroit, γεννήθηκε η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής.

Αμέσως οι Μακεδόνες δήλωσαν το καταστατικό τους στην Πολιτεία του Illinois. Οι Μακεδόνες του Detroit και του Chicago ήρθαν σε επαφή με τους Μακεδόνες της Νέας Υόρκης και άφησαν την πρωτοβουλία στους Νεορκέζους να ειδοποιήσουν και συγκαλέσουν όλους τους Μακεδόνες των ΗΠΑ. Μετά από μια σειρά συσκέψεων και διαπραγματεύσεων, στις 21 Ιανουαρίου 1947, εκκλήθη στη Νέα Υόρκη μια γενική σύσκεψη, όπου δημιουργήθηκε η πρώτη Προσωρινή Παμμακεδονική Επιτροπή. Η Επιτροπή αποτελείτο από τον Συντονιστή, κ. Στέφανο Λαδά, τον Ταμία, κ. Νικόλαο Μπούρκα και τον Γραμματέα, κ. Νικόλαο Μάτκο. Ο Θεμιστοκλής Οικονομίδης και ο Δημήτρης Βόζιου ήταν μέλη. Η Επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου κάλεσε το πρώτο Συνέδριο της Παμμακεδονικής στο ξενοδοχείο Plaza Hotel της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου Συνεδρίου εδραιώθηκαν οι κανονισμοί και οι διατάξεις της Ένωσης, καθώς και οι σκοποί και επιδιώξεις του οργανισμού.

Το 1947 υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ το Δόγμα/Σχέδιο Τρούμαν-Μάρσιαλ, σύμφωνα με το οποίο θα παρεχόταν βοήθεια στην Ελλάδα ούτως ώστε οι Έλληνες να καταπολεμήσουν το Κομμουνιστικό κίνημα το οποίο απλωνόταν με αστραπιαίο ρυθμό στον Ελλαδικό χώρο. Η Κυβέρνηση Τρούμαν, μέσω του προαναφερθέντος Δόγματος/Σχεδίου και η οικονομική ενίσχυση της Αμερικής μαζί με τις τόσες θυσίες του Ελληνικού λαού και το Ελληνικό αίμα που χύθηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, έσωσε την Μακεδονία από τα πλοκάμια της Κομμουνιστικής απειλής.

Ο κύριος σκοπός της Παμμακεδονικής, όπως ο σκοπός αυτός ανανεώθηκε στη συνεδρίαση του Υπάτου Συμβουλίου στον πανεπιστημιακό χώρο της “ΠΑΙΔΕΙΑΣ”, στην Πολιτεία του Connecticut, τον Μάιο του 2003 είναι: “Η ένωση όλων των Μακεδόνων και όλων των άλλων Ελλήνων και Φιλελλήνων, για να διατηρήσουν την Ελληνική προέλευση του ονόματος, της Ιστορίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας, να εναντιώνονται στην διαστρέβλωση και παραποίηση της ιστορίας, να προωθούν την ιστορία και πολιτιστική μας κληρονομιά, και να ενισχύουν τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας”.

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

Η σημερινή δοξασία της Παμμακεδονικής Ενώσεως παραμένει ακλόνητη στην πραγματικότητα πως το όνομα “Μακεδονία” ήταν, είναι και θα είναι Ελληνικό με αποκλειστικότητα χρησιμοποιήσεως αυτού, μόνον από την Ελλάδα. Το θέμα για τα μέλη της Ενώσεως δεν περιέχει καμιά πολιτική πεποίθηση, αλλά ακράδαντα πιστεύουν πως το θέμα είναι ιστορικής, πολιτιστικής και γλωσσολογικής φύσεως. Είναι θέμα εθνικής ταυτότητας που δεν είναι διαπραγματεύσιμη και εθνικής κληρονομιάς επ’ ουδενί λόγω αμφισβητήσιμης.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της πΓΔΜ απεγνωσμένα επιθυμεί να αποκαλεστεί “Μακεδονική Ορθόδοξος Εκκλησία” και κάνει προσπάθειες για αρκετό καιρό τώρα, επιχειρώντας έτσι να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο πως το όνομα “Μακεδονία” τους ανήκει και από θρησκευτικής απόψεως. Η Ορθόδοξος Εκκλησία της πΓΔΜ δεν δίστασε να παρουσιάσει την ιστορία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Ορθοδόξου Εκκλησίας ως δική της, αντιπροσωπεύοντας και απευθυνόμενη στους κατοίκους ολοκλήρου της γεωγραφικής Μακεδονίας, ιδιοποιούμενη τους δυο αδελφούς Έλληνες-Βυζαντινούς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, αποκαλώντας τους Βυζαντινούς-Μακεδόνες (εννοώντας Βυζαντινούς – Σλάβους). Τα προαναφερόμενα περιέχονται όλα στην Ιστοσελίδα http://www.mpc.org.mk/html_a/ahistor.html , η οποία Ιστοσελίδα επιδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της πΓΔΜ. Τα μέλη της Παμμακεδονικής Ενώσεως ποτέ δεν θα δεχτούν μια Ορθόδοξο Εκκλησία η οποία φέρει το όνομα “Μακεδονική”, ή παράγωγα αυτής της λέξης. Τα προαναφερθέντα είναι τα μη ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ θέματα για την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής.

Μολοταύτα τα μέλη της Ενώσεως, βοηθούν και επικροτούν όλα τα θέματα που απασχολούν την Μητέρα-Πατρίδα, την Ελλάδα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. Η Παμμακεδονική ενισχύει και βοηθά τις προσπάθειες της ηρωικής Κύπρου να γίνει ενιαίο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η Ένωση αντιτίθεται με τις συνεχείς Τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του εναερίου και θαλάσσιου Αιγιακού χώρου, οι οποίες είναι ΔΙΕΘΝΕΙΣ παράνομες παραβάσεις. Τα μέλη θεωρούν την συνεχή διάκριση στους νόμους και κανονισμούς της Τουρκίας, έναντι του Ορθοδόξου Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Κωνσταντινούπολη, ως παραβίαση ανεξιθρησκίας και τις αξιώσεις να θεωρείται αυτή η χώρα ως δημοκρατική χώρα, πολύ υποκριτικές. Η Παμμακεδονική υποστηρίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αποκατάσταση των περιουσιών των Κωνσταντινοπολιτών, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Επιπλέον η Ένωση υποστηρίζει και επικροτεί την επαναφορά των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν και υποστηρίζει την προσπάθεια επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Σε διεθνή επίπεδο αποδοκιμάζει και επικρίνει την τρομοκρατική επίθεση της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου 2001, κατά της Αμερικής και αποδοκιμάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια σε οποιοδήποτε κομμάτι της υφηλίου.

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ

Η αιτία δημιουργίας της Παμμακεδονικής μπορεί αρχικά να βασίστηκε στην ανάγκη προστασίας της Μακεδονικής γης, η οποία ήταν και είναι αναμφισβήτητα και αναμφίβολα Ελληνική. Τα μέλη της Ενώσεως όμως επέκτειναν τις προσπάθειές τους σε διάφορους εκπαιδευτικούς, φιλανθρωπικούς και αγαθοεργούς σκοπούς. Η Παμμακεδονική έχει διοργανώσει ακαδημαϊκές διαλέξεις, επιστημονικές συζητήσεις, έχει ενισχύσει εκθέσεις τέχνης και διάφορα συμπόσια, όπως το Συμπόσιο που διεξάχθη στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, από τις 26 έως 30 Ιουνίου 1989.

Η Ένωση μέσω ενός Κληροδοτήματος ίδρυσε πτέρυγα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία πτέρυγα συμπεριλαμβάνει κατ’ εξοχήν μόνον βιβλία Μακεδονικής ιστορίας και Μακεδονικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο “Μακεδονικό Σπίτι” της Νέας Υόρκης παραδίδονται εποπτικά μαθήματα σε μαθητές που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης μαθητές που προετοιμάζονται για εισαγωγικές εξετάσεις (SATs) σε ανώτατα εκπαιδευτικά κέντρα ωφελούνται από τις προσπάθειες διδασκόντων στο “Μακεδονικό Σπίτι”. Η Παμμακεδονική προσφέρει υποτροφίες σε μαθητές οι οποίοι προέρχονται από Μακεδονικές ρίζες. Τα τμήματα και οι σύλλογοι της Παμμακεδονικής πρόσφεραν το ποσό των $21.000 στο Παγκόσμιο Ίδρυμα Ανακουφίσεως για τα θύματα της τρομοκρατικής πράξεως στις ,11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος της Επισκοπής Σισανίου και Σιατίστης, όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 1951, ζήτησε από την Παμμακεδονική να συνεισφέρει το εν τρίτον κόστους για να χτιστεί το Οικοτροφείο Τσοτυλίου. Ο Σύλλογος “Αλιάκμων”, Αγαθοεργός Αδελφότης, ανέλαβε την ευθύνη ευρέσεως χρηματικών πόρων και έτσι υπάρχει ένα πολύ ωραίο οικοτροφείο, το οποίο στεγάζει μαθητές του Γυμνασίου Τσοτυλίου, στο Τσοτύλι, Κοζάνης. Η Παμμακεδονική Ένωση έχει βοηθήσει, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε σεισμοπαθή θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληχθεί από σεισμικές καταστροφές.

Κατά τη δεκαετία του 50, ο Οργανισμός ανέλαβε την ευθύνη κατασκευής διαφόρων υγειονομικών κέντρων στη Δυτική Μακεδονία. Έτσι το νοσοκομείο των Γρεβενών κτίστηκε το 1953 και επίσης τον ίδιο χρόνο κτίστηκε και το Υγειονομικό Κέντρο Τσοτυλίου. Η Ένωση έκανε δυνατή την αγορά νοσοκομειακού αυτοκινήτου για την άμεση μεταφορά ασθενών που προέρχονται από απόμακρα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας σε μητροπολιτικά κέντρα, όπου θα μπορούσε να τους παραχθεί πιο επαρκής ιατρική περίθαλψη.

Τα τμήματα της Παμμακεδονικής Νεολαίας με τις χορευτικές τους επιδείξεις διασκορπίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαλαμπαδεύουν σε κάθε γενιά τους Μακεδονικούς χορούς και τη Μακεδονική μουσική. Όμως το Διεθνές Κτίριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο δεσπόζει στους πρόποδες του Ολύμπου, στο Δίο Πιερίας, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα και το καμάρι των μελών της Παμμακεδονικής. Η αρχική ιδέα άρχισε να μελετείται στα διάφορα Εθνικά Συνέδρια της Παμμακεδονικής, όπου και εσυζητείτο. Έτσι πήρε σάρκα και οστά με τη βοήθεια διαφόρων φορέων στον Ελλαδικό και Αμερικανικό χώρο. Προορισμός του Αλεξανδρείου είναι να στεγάσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τελικά στο κτίριο θα στεγαστεί βιβλιοθήκη, μουσείο και ιστορικές εκθέσεις αρχαίων ευρημάτων που ομολογούν την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Από το έτος 2002, τα μέλη της Παμμακεδονικής επεδίωξαν και έλαβαν Ψηφίσματα από διάφορες Πολιτείες της Αμερικής, διαβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά την ιστορική αλήθεια πως το βόρειο μέρος της Ελληνικής χερσονήσου ήταν, είναι και θα είναι Ελληνικό και πως οι σημερινοί κάτοικοι της Μακεδονίας είναι οι αληθινοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Μέχρι στιγμής τα Ψηφίσματα αυτά έχουν περαστεί από οχτώ Πολιτείες και πολλές άλλες θα το περάσουν στο πολύ εγγύς μέλλον. Πρέπει δε να τονιστεί πως η Παμμακεδονική Αμερικής έχει παραλάβει Βραβείο για τη συμβολή της και προσφορά της στον Ελληνισμό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τώρα τελευταία η Παμμακεδονική Αμερικής και το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο (HEC) των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα μέσω του Διαδικτύου, το οποίο φέρει το όνομα Θέμις- Μακεδονία και καλούν όλους του Ελληνικούς Οργανισμούς και Σωματεία, όλους τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουν την Ιστορία μας και την Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Στις 28 Μαΐου 2003, έγινε η έναρξη του προγράμματος του Ελληνικού Ηλεκτρονικού Κέντρου και της Παμμακεδονικής Αμερικής. Μέχρι στιγμής χιλιάδες άτομα από πολλές χώρες έχουν υπογράψει την αίτηση. Επιπλέον έχουν συλλεχθεί χιλιάδες γραπτές υπογραφές, οι οποίες θα εισαχθούν στο Διαδίκτυο ηλεκτρονικά.

Οι πρώτες 4.000 υπογραφές έχουν ήδη φθάσει στον προορισμό τους, δηλαδή στον Πρόεδρο Μπους, στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, στα αντιπροσωπευτικά μέλη των Ηνωμένων Εθνών, της Ηνωμένης Ευρώπης, στους αντιπροσώπους της Ελληνικής Βουλής και επιπλέον στους αντιπροσώπους 25 Κοινοβουλίων. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων παγκοσμίως που θα παραλάβουν την έκκληση ανέρχεται στις 6.000. Επιπλέον η έκκληση θα παραληφθεί και από το Κοινοβούλιο των μαζικών μέσων ενημέρωσης. Η έκκληση έχει ως εξής:

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
• Προς: Πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών, Γερουσία ΗΠΑ, Αντιπροσωπευτικό Σώμα Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Πρωθυπουργό Ελλάδας, Υπουργό Εξωτερικών Ελλάδας

• Αντίγραφα: Προς Μέλη των Κοινοβουλίων όλου του κόσμου και των ΜΜΕ

Υπάρχει μια συνεχής και επίμονη προσπάθεια, προερχόμενη από το κράτος των Σκοπίων που εσφαλμένα επιχειρεί να συνδέσει τους σημερινούς Σλάβους κατοίκους αυτής της χώρας με τους αρχαίους Μακεδόνες οι οποίοι ήταν αναμφισβήτητα Έλληνες. Με τη διαστρέβλωση της ιστορίας, τα Σκόπια προσπαθούν να επεκταθούν στον Ελλαδικό χώρο. Οι αρχαίοι Μακεδόνες, απόγονοι των Ηρακλειδών, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Μακεδονίας περίπου το 2000 π.Χ. και ανήκαν σ’ ένα μεγαλύτερο όμιλο, ο οποίος έφτασε στην περιοχή της σημερινής Καστοριάς (Ορεστιάς) μαζί με τους Δωριείς, τους Ακαρνάνες και τους Αιτωλούς. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της Ιστορίας, αφού ο όμιλος αυτός διαιρέθηκε σε μικρότερες ομάδες, μία απ’ αυτές τις ομάδες εγκαταστάθηκε τελικά στο χώρο της Μακεδονίας, όπου και ίδρυσε τη Μακεδονική Δυναστεία γύρω στο 2000 π.Χ.

Η άφιξη των Σλάβων στην περιοχή δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τον έκτο αιώνα μ.Χ. Μέχρι το 1944, η περιοχή της οποίας το μόνο νόμιμο όνομα σήμερα είναι πΓΔΜ, λεγόταν “Βαρδάρσκα Μπανοβίνα” έως ότου ο Κομμουνιστής Τίτο σφετερίστηκε το όνομα “Μακεδονία” μόνο και μόνο για να αποκτήσει διέξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος, εφ’ όσον η Ελληνική Μακεδονία προσαρτηθεί στη Γιουγκοσλαβία. Η εχθρική και ψευδής σημερινή προπαγάνδα των Σκοπιανών και της Σκοπιανής Διασποράς εναντίον της Ελλάδας, ενισχύθηκε από τον Τίτο.

Εμείς οι απανταχού Έλληνες, οι Έλληνες του Ελλαδικού χώρου, η Ομογένεια της Διασποράς, μαζί με τους απανταχού Φιλέλληνες και τα άτομα τα οποία πιστεύουν στην Ιστορική αλήθεια και στους διεθνείς κανόνες που ασπάζονται όλοι οι πολιτισμένοι λαοί, επιθυμούμε να παρουσιάσουμε αυτή την αίτηση στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. George Bush, στην Βουλή Αντιπροσώπων των Η.Π.Α., στους Γερουσιαστές της Αμερικής, στα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθώς και στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κύριο Κωνσταντίνο Σημίτη και στον Υπουργό Εξωτερικών, κύριο Γεώργιο Παπανδρέου. Παρακαλούμε όλους τους Έλληνες να αντιδράσουν για την κλοπή της Ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής τους κληρονομιάς από το κράτος των Σκοπίων. Με αυτή την αίτηση δηλώνουμε πως το όνομα, η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας είναι δίχως καμιά αμφισβήτηση Ελληνικοί θεσμοί και υπό καμία περίπτωση διαπραγματεύσιμοι με την γειτονική χώρα των Σκοπίων.

Η διεύθυνση της Ιστοσελίδας Θέμις – Μακεδονία είναι η εξής: http://www.greece.org/projects/themis/macedonia/sign.htm
Μπορείτε ακόμα να βγάλετε αντίτυπα από τη σελίδα http://www.greece.org/projects/themis/macedonia/pappet.htm και να συλλέξετε υπογραφές, ή ακόμα μπορείτε να υπογράψετε σε ένα απλό χαρτί, γράφοντας το όνομά σας, και να ταχυδρομείστε την υπογραμμένη αίτηση ή απλό χαρτί στην εξής διεύθυνση: THEMIS P.O. Box 80348 Piraeus T.K. 18510 – HELLAS Εάν επίσης θέλετε να μας βοηθήσετε να συλλέξουμε υπογραφές και χρειάζεστε ορισμένες οδηγίες, σας παρακαλούμε τηλεφωνείστε στον αριθμό: 693-217-1090.

Είναι αληθές πως ο κίνδυνος ενώνει τον Ελληνισμό. Οι Έλληνες της Διασποράς ακόμη μια φορά απέδειξαν πως όπου κι αν βρίσκονται κουβαλούν την πατρίδα τους μαζί τους. Στα 1940 οι Έλληνες της Αμερικής δημιούργησαν έναν οργανισμό για να καταπολεμήσουν την προπαγάνδα που απειλούσε την ακεραιότητα της Μακεδονίας τους, και ακόμη προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ίδια προπαγάνδα και στέκονται ακοίμητοι φρουροί των οσίων και ιερών της πατρώας γης.

*Πηγές για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής, ελήφθησαν από το βιβλίου του κ. Λάζαρου Παπαϊοάννου, Η Παμμακεδονική Αμερικής, 50 Χρόνια Δράσεως